Çocuklarda Bronşit

ÇOCUKLARDA BRONŞİT

Soluk borusundan sağ ve sol akciğere girerek dallara ayrılan ve akciğerlere hava taşıyan boru şeklindeki kanallara bronş, bu kanalların iç çeperlerindeki dokunun (bronş mukozası) iltihaplanmasına da bronşit denir.

Çocuklarda Bronşit Nedenleri Nedir?

Çocuklarda en sık Bronşit etkeni, kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız solunum yolu virüsleridir.

Çocuklarda Bronşit Belirtileri Nedir?

Balgamlı öksürük, yorgunluk, bazen ateş, hırıltılı nefes, zor nefes alma (nefes darlığı) en belirgin belirtilerdir. Hastalığın ilk günlerinde bronşit ile sıradan bir soğuk algınlığı birbirine çok benzer ve ayırt etmek zordur. Ancak öksürüğün ve diğer belirtilerin üç haftadan daha uzun süre devam etmesi bronşiti düşündürürür.

Risk Faktörleri Nedir?

Solunum yollarında hastalık yapan virüsler daha çok sonbahar-kış aylarında görüldüğünden, bronşit de bu aylarda ve kreşe/okula giden çocuklarda daha fazla görülmektedir. Ayrıca sigara dumanına maruz kalan çocuklar pasif içicidir ve sigara dumanı bronşlarda hasara yol açıp bronşite zemin hazırlayabilir. Reflü hastalığı ve bağışıklık sistemindeki yetersizlikler de bronşit için risk oluşturmaktadır.

Komplikasyonları Nedir?

Bronşit, nadiren zatürre tablosuna doğru ilerleme gösterebilir.

Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Hastalığın hikayesi (Öksürüğün ne kadar süredir devam ettiği, ateşin seyri, grip aşısı olup olmadığı) önemli bilgiler olarak doktora iletilmelidir.

Tetkik Yapılması Gerekli midir?

Genellikle tetkik gerekmez. Doktorunuz gerekli görürse akciğer röntgeni, kan ve balgam testleri isteyebilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bronşit tehlikeli bir tablo değildir ve genellikle 15 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Öksürük, akciğerlerin doğal bir koruma refleksi olduğundan öksürük kesici tedavi önerilmez. Ateş düşürücü, balgam yumuşatıcı ilaçlar verilebilir, antibiyotik kullanılmaz. Ancak nefes darlığı ortaya çıkar ve ateş üç günden fazla devam ederse daha özel tedavilerin uygulanması gerekebilir.

Çocukların bronş mukozasına zarar verecek ortamlardan uzak tutulması, sigara dumanına maruz bırakılmaması, evde ve okulda hijyene önem verilmesi, ellerin sıkça yıkanması önerilir.

Bursa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Bu Web Sitesindeki içerikler Tamamiyle Bilgilendirme Amaçlıdır. Gerçek Doktor Kontrolünün Ve Muayenesinin Yerini Tutamaz.

SOSYAL MEDYA:

    

İletişim Bilgilerimiz

Lütfen daha iyi bir hizmet için bilgi almak istediğiniz konularda bizimle irtibata geçin:
 info (@) metindemirkaya.com.tr
 Bursa Web Tasarım
Telefon: 0224 9700101

Bu sitenin içeriği ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Sitede ki bilgiler tıbbi teşhis, tedavi planı veya reçete özelliği taşımaz. Çocuğunuzun sağlık durumuyla ilgili en doğru bilgiyi çocuğunuzu devamlı takip eden hekiminizden alabilirsiniz. Sitedeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılması nedeniyle doğabilecek tıbbi veya yasal problemlerden dolayı site yapımcıları sorumlu tutulamaz.